Udstyr Clean

 

En hjertestarter kan betyde forskellen på liv og død!

 

Hjertestartere er et meget omtalt emne I medier osv. I denne tid.
Desværre kommer det ofte til at lyde som om at en hjertestarter tager over og klarer det hele.
Det gør den desværre ikke!

Men det er hjertestarteren, der i samspil med en god hjertemassage, er det der starter hjertet!
Hjertestartere er et redskab til genoplivningen af en person med hjertestop. Men det er stadig kombinationen af tidlig erkendelse og alarmering, god og effektiv HLR (hjerte lunge redning), og hutig brug af en hjertestarter der redder livet på personen!
Det er det der kaldes overlevelseskæden. Læs mere om overlevelseskæden her.

 

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er et apparat, der kan "genstarte" hjertet efter hjertestop ved at give et eller flere elektriske stød gennem brystkassen. Hjertestarteren kaldes også en defibrillator eller en AED, som er forkortelsen for Automatisk Ekstern Defibrillator.
Hjertestarteren består af selve maskinen og to elektroder. Gennem elektroderne kan hjertestarteren aflæse hjertets elektriske rytme og vurdere om der skal afgives stød. Derfor er det vigtigt, at du placerer elektroderne rigtigt. Hele vejen gennem processen fortæller hjertestarteren, hvad du skal gøre. For eksempel hvordan du sætter elektroderne rigtigt på, hvornår den tilskadekomne må berøres, og om du skal trykke på den knap, der udløser stødet.

 

Hvordan virker en hjertestarter?

Når du tænder hjertestarteren, starter den automatisk med at instruere dig i, hvad du skal foretage dig. Den fortæller dig, hvornår du skal give kunstigt åndedræt og hjertemassage, og når du har sat elektroderne korrekt på, foretager hjertestarteren selv en hjerteanalyse, der afgør, om der skal gives elektrisk stød. Hjertestarteren afgiver stød ved trykke på en knap. Omkring hjertestarteren og stød: Når en person falder om med hjertestop kan der være mange forskellige elektriske rytmer i hjertet. En hjertestarter kan kun støde på 2 rytmer, nemlig ventrikelflimmer og vetrikulærtarkykardi. Er der ikke en af de 2 rytmer (eller er hjertet ikke gået i stå) vil/kan den ikke støde. Det er faktisk kun i 50% af tilfældene hvor folk falder om med hjertestop hvor den vil støde første gang. Men alle 100% skal have god hjertemassage. Meget mere om det på vores kurser.

 

Hvem må bruge en hjertestarter?

Alle må bruge og betjene en hjertestarter i Danmark. Og er man i stand til at give livreddende førstehjælp, kan man også trygt og effektivt betjene en hjertestarter uden forudgående træning.
Vigtigst er det dog, at du altid ringer til 1-1-2, hvis du står med en person, der er bevidstløs og ikke trækker vejret regelmæssigt! Så kommer du nemlig i direkte kontakt med en sundhedsfaglig medarbejder, der fortæller dig, hvad du skal gøre.

 

Hjertestarter og pacemaker:

Et spørgsmål og en bekymring vi ofte støder på. Så her er forklaring og svar:
En hjertestarter er ikke mere "farlig" for folk med pacemaker end for alle andre, når blot man følger retningslinjerne!

Som førstehjælper:

Når man bruger en hjertestarter er der få ting man skal være opmærksom på: I denne sammenhæng - man må ikke røre ved personen når hjertestarteren analyserer og når der stødes! Dette bliver højt og tydeligt sagt af hjertestarteren! Det vigtigste er at man i det øjeblik man trykker på knappen og giver stød råber " Alle væk jeg støder " sikre sig at ingen rører personen og så afgiver stødet. Der er en teoretisk risiko for at man selv vil få stød gennem personen. (det understreges at det er en teoretisk mulighed) Det er det der giver risikoen for at førstehjælperen (med eller uden pacemaker) selv får stød, og dermed hjertestop.
Kort og godt, risikoen ved at bruge en hjertestarter er IKKE større for folk med pacemaker!

Som tilskadekommen:

Skulle en person med pacemaker være så uheldig at få hjertestop er forholdsreglen: Man må ikke placere elektroderne/stødpadz direkte ovenpå pacemakeren.
En pacemaker er normalt placeret i venstre side af brystkassen lige under kravebenet, under den store muskel. Og kan føles her. Når man påsætter padz for at støde skal de sidde under højre kraveben og på siden i venstre side. Altså langt fra pacemakeren.
Placeringen skal være som på billedet. På andre modeller end Zoll AEDPlus vil der ikke være det "blå mellemstykke", men 2 løse elektroder der stadig skal sidde som vist.

Betydning for personer med pacemaker:

Får personen hjertestop, men fungerer pacemakeren stadig, vil hjertestarteren "læse" det som om der er aktivitet i hjertet og derfor ikke støde.
Personen skal så have en virkelig god hjertemassage, og så håber vi pacemakeren tager over og igen "holder gang i hjertet".
Virker pacemakeren ikke, og får personen hjertestop. Ja så er personen altså død, og hvis maskinen siger stød så skal der stødes!
Kort og godt:
Gør som maskinen siger. Placer ikke padz direkte over pacemaker. (skal altid placeres på samme måde) Ikke forskel på folk med pacemaker eller ej.

 

Det grønne hjertestarter skilt

Kig efter det grønne skilt i bybilledet, som markerer, at her findes en hjertestarter

Se det officielle hjertestarter skilt her.

 

 Logo Bund
LIFE2SAVE
NORDKROGEN 3
7300 JELLING
TELEFON: 71 99 26 27
 Facebook Top 63x63 Youtube Top 63x63 Google Plus Top 63x63 Linkedin Bottom 88x88 Kontakt Top 63x63 Instagram Top 63x63
Gå til toppen