Fakta og myter om hjertestop og hjertestartere!Foerstehjaelp

 

Når snakken falder på emnet hjertestop, Hjertestartere og/eller hjertestartere og pacemaker, så er den meget ofte forbundet med masser af rygter og myter.
Mange af dem er rigtig svære "at tage livet af", selvom de ofte er direkte forkerte og ubegrundede.
Vi vil gerne rydde nogle af disse myter af vejen, ved at fortælle hvordan det hænger sammen, og håber det kan hjælpe dig til at føle dig mere tryg og i stand til at gå i gang.

 

Hoste genoplivning! – "Hvis du får en blodprob skal du hoste voldsomt."

Lad os starte med én af de helt store myter der lever sit eget liv på internettet og især på facebook.
Via Internettet og elektronisk post er budskabet om såkaldt "Hoste genoplivning" og "Hvordan overlever man et hjerteanfald, når man er alene" blevet spredt. Det anbefales i disse meddelelser, at man skal begynde at hoste kraftigt gentagende gange, hvis man er alene og tror, at man er ved at blive ramt af et hjertetilfælde. Det anbefales ligeledes, at man straks skal tage på hospitalet – om nødvendigt selv køre derhen i bil.
Det er desværre helt forkert, og en rigtig farlig metode, som vi håber snart "dør".
Læs den fælles udtalelse på vegne af Norsk Resuscitasjonsråd og Dansk Råd for Genoplivning.

 

"Det er ret usandsynligt, at jeg vil komme til at overvære en person få hjertestop"

Nej, statistikken viser, at hver 10. dansker har overværet et hjertestop. Det kan med andre ord ske for os alle sammen, at vi en dag sidder i bussen, går på gaden eller sidder hjemme i sofaen ved siden af en, der falder om med hjertestop. Det sker faktisk for ca. 3.500 af os danskere om året. Der er ca. 10 personer om dagen!

 

"Man kan gøre mere skade end gavn ved at give hjerte lunge redning (HLR)"

Nej, faktisk er risikoen for at skade en, som er faldet om med hjertestop, minimale. Det er rigtigt at det kan "knage og sige knæk"! Den typiske skade, man kan forvolde ved at give hjertemassage, er bøjede eller brækkede ribben. Det er forholdsvis ukomplicerede skader! MEN: Hvis man ikke gør noget, er risikoen for at vedkommende dør eller får varige men til gengæld stor.

 

"Hvis man er usikker på, hvad man skal gøre, er det bedst at vente på ambulancen"

Nej, det er vigtigt, at en person med hjertestop får hjælp med det samme. For hvert minut der går, falder chancen for at overleve med 10 procent og efter fire-seks minutter begynder hjernen at tage varig skade.
Er du I tvivl eller usikker så ring 1-1-2. Her får du kontakt med en sundhedsfaglig medarbejder (sygeplejeske eller paramediciner), der vil guide og hjælpe dig.

 

"Man risikerer at blive smittet, hvis man giver kunstigt åndedræt"

Nej, risikoen for at blive smittet er minimal. Hvis man ikke kan, eller vil give indblæsninger i munden, eller ikke har lært at give kunstigt åndedræt, skal man stadig give hjertemassage. Det er i mange tilfælde tilstrækkeligt – og i alle tilfælde langt bedre end ikke at gøre noget.

 

"Det er kun ældre og syge der får hjertestop"

Nej, hjertestop rammer ikke kun ældre. Der er to aldersgrupper, som er i størst risiko for at blive ramt: børn og unge samt personer mellem 30 og 45 år. Så hjertestop rammer ikke kun ældre. Blandt børn og unge er det få, som i forvejen lider af de typiske hjertesygdomme.

 

"Det er vigtigt at tjekke puls, når man konstaterer et hjertestop"

Nej! Det vigtigste ved et hjertestop er at komme i gang!
Man skal i stedet for:

  1. Råbe til og ruske i personen. Er der ingen reaktion er personen bevidstløs.
  2. RÅB efter hjælp.
  3. Skab frie luftveje (A).
  4. Se, føl og lyt efter vejrtrækningen (B). Er der ingen vejrtrækning, eller ingen normal vejrtræning er der tale om et hjertestop.
  5. Alarmer 112.
  6. Kom i gang med Hjerte Lunge Redning (HLR)! (C).

 

Så: Nej, det er ikke en del af instrukserne for genoplivning at undersøge puls, fordi det er svært og tidskrævende og er forbundet med stor usikkerhed. Alt for mange kommer derfor ikke i gang med at massere.

Åben plakaten "Handling ved hjertestop"

 

"Man må ikke bruge en hjertestarter hvis man har en pacemaker"

Jo, det må, og kan, man sagtens! Der er ikke noget anderledes eller mere "farligt" for folk med pacemaker. Man skal følge de samme forholdsregler som alle andre. Det gælder også hvis det er personen med hjertestop der har pacemaker!
Læs mere om hjertestarter og pacemaker.

 

"Jeg risikerer at blive sagsøgt eller straffet hvis jeg gør noget forkert"

Hvis du bare tvinger en tilfældig person I bussen ned på gulvet og trykker ham hårdt på brystet, så ja, det kan du.
MEN hvis personen falder om og ikke trækker vejret, ja så skal du gøre noget! I den situatin kan du ikke strafes for at gøre det forkert, derimod kan du faktisk strafes hvis du ikke gør noget! Det skal lige siges at ringe 1-1-2 er nok hvis du ikke er istand til andet.

 

"Der er nok en anden der går i gang med at redde ham"

Det skal du ikke være sikker på!!
Selvom vi danskere er blevet meget bedre til at træde til og hjælpe når nogen falder om med hjertestop, faktisk sker det nu i næsten halvdelen af de 3500 tilfælde, ja så er der stadig ca. 1900 gange om året hvor der ikke bliver gjort noget.

Vi er på rette vej og gør det rigtig godt, men vi kan stadig gøre det meget bedre!!

 Logo Bund
LIFE2SAVE
NORDKROGEN 3
7300 JELLING
TELEFON: 71 99 26 27
 Facebook Top 63x63 Youtube Top 63x63 Google Plus Top 63x63 Linkedin Bottom 88x88 Kontakt Top 63x63 Instagram Top 63x63
Gå til toppen